YAZ AYLARINDA GIDA TÜKETİMİNE DİKKAT!


 

Yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde vatandaşlarımız özellikle yiyecek ve içeçek maddeleri satın alırken ve tüketirken normalde olduklarından çok daha fazla dikkatli olmaları gerekmektedir. Sağlığımızı bozabilecek mikroplar sıcaklık sayesinde, güneş ışınlarına maruz kalan gıda maddelerinin iç ve dış yüzeylerinde hızlı şekilde üreyip yayılabilmektedir. Söz konusu mikropların bulunduğu yiyeceklerin tüketilmesi halinde ise bazı rahatsızlıkların baş gösterebileceği muhtemeldir.

Peki Nasıl Dikkat Edeceğiz ?
1-Sıcak havalarda mikroplardan ve onların neden olduğu rahatsızlıklardan korunabilmek için hijyene önem verilmesi gerekmektedir.
2-Açıkta satılan gıdalar özellikle süt ürünleri ve et ürünleri başta olmak üzere kesinlikle tercih edilmemelidir.
3-Açıktan satın alınan sebze ve meyve gibi gıdalar muhakkak tüketilmeden hemen önce çok iyi şekilde hatta yıkanabiliyorsa yıkama suyuna az miktarda sirke konularak yıkanmalıdır.
4-Et ve süt ürünleri tüketilene kadar muhakkak buzdolabı ortamında(0.+4 derecede) korunmalı, kesinlikle oda sıcaklığında çözünmesi beklenmemelidir.
5-Özellikle sıcak günlerde besin alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Dışarıda tüketilen yemeklerde tehlike çok daha fazladır. Hafif, az yağlı ve sulu yemekler genel olarak tercih edilmeli güvenilmeyen yerlerden kesinlikle yemek yenmemelidir.
6-Yaz ayları boyunca gün içerisinde sulu yemekler ve su vb gibi içecekler fazlaca tüketilmelidir.

2 yorum:

  1. satın aldığımız meyve ve sebzeleri sirkeli su ile yıkamamız doğru mudur?
    doğru ise nasıl kullanmamız gerekir ...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Zeynep Hanım, ilk olarak sorunuz için teşekkür ederim. Sirke özellikle açıkta satılan meyve ve sebzelerin migroorganizmalardan temzilenmesinde kullanılabilir. Sirke bilişiminde bulunan kimyasallar mikroorganzimaların yaşamsal hücrelerine zarar vererek onların bertaraf olmasını sağlar. Sirkeyi, kullanıcağımız temizleme suyu ile 1/15 ölçeğiyle karıştırarak kullanabiliriz.

    YanıtlaSil