RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENMEK !!!
 
Ramazan Ayını yaşandığımız şu günlerde bazı yanlış beslenme tarzları ve yanlış gıdaların yanlış zamanda tüketilmesi nedenleri ile kişi vücut dengesini dolayısı ilede vücut sağlığını kaybedilebilir.
Tüketicilerimiz, Ramazan Ayı içerisinde iftar, sahur ve ara öğünlerde ki beslenme alışkanlıkları ile dengeli ve yeterli beslenmenin sağlanması için gereken gıda maddelerinin tüketimi konularına özellikle dikkat etmelidir. Aksi takdirde bir anda beslenme tarzı değişecek olan vücudun Ramazan Ayına özel beslenme tarzına alışma zamanı giderek uzayacak ve hatta bu süreç içerisinde çeşitli rahatsızlıklar kişinin bünyesinde baş gösterecektir.
İftar Öğününün Anahtar Kelimeleri; ‘‘yavaş, hafif ve çeşitli’’
 
Yaklaşık 18 saat aç kalan bünyeye bir anda yüklenmek veya ihtiyacından fazla gıda maddesi sunmak vücut dengesinde ani dalgalanmalara(tansiyon, trigliserid gibi), hazımsızlık gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Normal şartlarda beslenirken vücut besin aldıktan 15 dakika sonra beyine doyduğuna dair sinyal gönderir. Buda bünyemizin ihtiyacı olandan çok daha fazla besin maddesinin vücuda girmesini sonuç olarak da zaten yavaşlayan metabolizmanın fazla kısmı yakamadığından dolayı vücudumuzda yağ olarak depolanmasına neden olmaktadır. İftarda hafif gıdalar her zaman öncelikli olmalıdır. Su oranı yüksek olan yeşil sebzeler ana yemek yanında muhakkak bulunmalıdır. Bu tür su oranı yüksek gıdalar bütün gün dinlenmiş mideyi rahatsız etmeyecek aksi rahatlatacaktır. Orucu yarım bardak su ile bozmak mideye iyi gelecektir, ardında da yarım kase sıcak çorba midenin kendini iftar sofrasına hazırlaması için gereken şartları sağlayacaktır. Yaz ayları yaşamamızı da hesaba katmakta fayda vardır. Bol su veya sulu gıdalar tüketmek vücudun su dengesinin düzenlenmesinde etkili olacaktır. Suyu direk olarak eğer bu şekilde alamıyorsak sulu sebzeler meyvelerden hatta yemeklerden alabiliriz. İftar sofrasında kısa molalar vermek çok fazla gıda tüketmeden vücudun doymasını sağlayacaktır. İlerleyen saatlerde birkaç tane meyve tüketimi vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral miktarına önemli ve yeterli katkıyı yapacaktır. Bizim tavsiyemiz çok çeşitli bir iftar sofrasıdır ancak gıdalardan az miktarda sofra bulundurmak başta olmak üzere özellikle zeytinyağlı veya yağ oranı az sulu veya kuru yemekler, su oranı yüksek sebzeleri salatalar veya sebze yemekleri, ayran vb mideyi rahatsız etmeyecek içecekler ve ilerleyen saatlerde de birkaç porsiyon meyve veya limonlu çay veya ayran vücudunuzu zorlamadan iftar saatinizi geçirmenizi sağlayacaktır.



Sahur Öğününün Anahtar Kelimeleri; ‘‘süt ürünleri, baklagiller ve salata’’
 
Dengeli ve yeterli beslenmenin Ramazan Ayı içerisinde de sağlanarak ay boyunca devam ettirilmesi açısından sahur öğünleri kesinlikle ihmal edilmemesi gereken öğünlerdir. Sahura kalkmadan oruç tutmak veya sahurda sadece su içerek orucu tamamlamak gibi yanlış beslenme tarzları vücudun kısa sürede bitkin düşmesine akabinde de farklı sağlık sorunlarına neden olacaktır. Sahurda süt ve süt ürünlerinin yoğunlukta bulunduğu hafif bir kahvaltı mideyi zorlamayacak hatta süt ürünlerinde bulunan protein ve yağ oranından dolayı da bünyenin acıkma süresini geciktirecektir. Bu hafif kahvaltının yanında limonlu çay veya taze sıkılmış meyve suları tavsiye edilmektedir. Farklı bir sahur öğünü olarak şu düşünülebilir, bir kase çorba tercih edilebilir yanında mevsim sebzelerinden yapılmış az yağlı salata ve zeytin yağlı kuru baklagiller tercih edilmelidir. Gün içerisinde çok acıkan kişiler için kuru baklagiller tavsiye edilir bunlar vücudun acıkma süresini geciktirecektir. Ramazan boyunca hazımsızlık veya kabızlık problemi olanlarda ligli gıdalara iftar ve sahur programında yer vererek bu sorunlarını aşabilirler. Lifli gıdalara, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, çiğ yenen sebzeler, kabuklu yenen meyveler, buğday ekmeği, kepekli pirinç vb. leri örnek verebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder