KISACA ''YETERLİ ve DENGELİ BESLENME'' NEDİR?

Beslenme; kişinin sağlığını korumak ve geliştirmek, yüksek yaşam kalitesi içersinde yaşaması ve zihinsel olarak da kendini iyi hissetmesi için vücudunun gereksin duyduğu besin materyallerini tüketmesidir.

Vücudun büyümesi, gelişmesi, yenilenmesi ve sistemlerin rutin olarak çalışması için gerekli olan enerji, besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması ise ‘’ Yeterli ve Dengeli Beslenme ‘’ olarak ifade edilir.

Kişinin yetersiz beslenmesi; vücut gelişimini tamamlayamamasına, hücrelerin, dokuların, organların kendilerini sağlıklı yenileyememelerine, vücudun hastalıklara vb diğer zararlı etkenlere karşı direncinin zayıflamasına neden olduğu unutulmamalıdır.

Tam aksi olarak kişinin ihtiyacından fazla tüketmesi ise, besin öğelerini gereğinden fazla alması anlamına gelmektedir. Vücudumuzda fazla alınan bir çok öğe yağ olarak depolandığından vücudun, organların vb vücut bölgelerimizin olması gereğinden fazla yağlanmasına neden olmaktadır.

Yetersiz ve Dengesiz tüketim, şişmanlık (obezite), kalp hastalıkları, kanser ve şeker hastalığı gibi çağın yaygın hastalıklarına davetiye çıkartmaktadır.

Yetersiz beslenmenin tehdit oluşturduğu grupların başında bebek ve çocuklar, gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar, gebe ve emzikli anneler ve yaşlılar gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder