ZAYIFLAMAK İSTİYORUM!


Tekrar merhaba. Ülkemizde, 30 yaş üstü her 100 erkekten 22'si, her yüz kadından 42'si aynaya baktığında ''off, şu kiloloları bir verebilsem'' diyerek ''Zayıflamak İstiyorummmm!'' şeklinde isyan ediyor. İsyan eden bireylerden bir çoğu ise kilo verme uğurunda günlerce, haftalarca, aylarca hatta yıllarca mücadele ediyor. Kimi bunu başarıyor kimi ise mevcut sağlığından da oluyor.

Muhakkak duymuşsunuzdur! Obeziteyi. Obezite; vücutta bulunan yağ oranının anormal derecede artmasıdır basitçe. Yani şişmanlıktır. Eğer siz şişman bir bireyseniz şunu kabul etmelisiniz; ''Ben Hastayım''. Şimdi söyleyeceğim sizlere mantıklı gelmeyebilir, özellikle afrika kıtasında yaşanan açlık felaketini aklınıza getirirseniz. ancak aşırı şişmanlık yani obezite çağımızın en önemli hastalığı haline hızla gelmektedir. Özellikle bu hastalığın namlusunun ucunda küçük ve orta yaş aralığında bulunan bireyler durmaktadır.

Şişmansanız, ilk aşamada hasta olduğunuzu ama herşeyden önce tedavisinin büyük kısmı sizin çabalarınıza bağlı bir hastalıkla karşı karşıya olduğunuzu kabul etmelisiniz.

Peki, ''ben nasıl anlarım obez veya şişman olduğumu'' dernesiz. İşte formulü:

Örneğin, 1,65 m boyunda ve 77 kg ağırlığında bir bireyin hesabını yapalım ve bu bireyin obez olup olmadığını anlayalım.

BKİ(bedeb kitle endeksi): kilo/boyun karesi: 77/(1,65)2(karesi)

Buradan sonuç 28,28 çıkar.

Yetişkinler için BKİ'nin18,5 ile 24,9 arasında olması boya uygun vücut ağırlığına sahip olunduğunun göstergesidir.

Peki, çıkan sonucu değerlendirirsek; 77 kg ağırlığında ve 1,65 m boyundaki bir bireyin obez olduğu söylenebilir.

Sizlerde bu formülü kullanarak rahatlıkla obez olup olmadığınız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bunların yanında bir de bel çevresi ölçümü vardır. Yapılan araştırmalar neticesinde bel çevresindeki aşırı yağ birikimi ve genişliği kalp ve damar hastalığına yakalanma oranını artırmaktadır. Erkeklerde 102 cm, bayanlarda 88 cm'in üzerine çıkan bel çevresi genişliği tehlike sinyalleri vermektedir.

Aşırı şişmanlıktan kurtulmak disiplinli ve konu hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir. Bilgisizlik ve kulaktan dolma yöntemlerle kurtulmaya çalıştığımız aşırı şişmanlık bizleri daha da kötü duruma sokabilir. Örneğin; ''efendim ben giydim özel tasarım eşofmanlarımı düştüm yollara koşuyorum gündüz gece. Yağlarımı yakıyorum güzel güzel'' diyen bir birey yaptığı yanlışın ve boşa koştuğununun farkında degildir. Terleyerek kaybettiği şey yağ degil, aşırı miktarda şudur. Aşırı su kaybı ise ciddi hastalıklara neden olabilecek bir durumdur.

Bunun gibi bir çok örnek verebiliriz. Mesela, ''ayy kız bu ay tam 12 kilo verdim, kendimi harika hissediyorum'' diyen bir hanımefendi, yüzdüğü tehlikeli suların farkında değildir. Sağlığımızı bozmadan başka rahatsızlıklara neden olmadan kilo vermenin ölçüsü şudur; hafta 1 kilo civarında ayda ise 5 kilo civarında kilo verecek şekilde obezite ve kilolar ile mücadele etmeliyiz. Unutmayalım ki hızlı kilo veren hızlı kilo alır. Ayrıca unutulmamalıdır ki obezite perhizleri, diyetleri veya tedavileri kişiye özel olmalıdır. Gazete, dergi vb yerlerden alınarak uygulanan diyetler size fayda sağlamayabilir.

''Efendim ben bir ot buldum, onu kaynatıyorum acı macı ama bu ay 13 kilo verdim'' diyen bir bireye şunu derim; ''canım kardeşim otla, ağaçla, ialçla saunayla sağlıklı kilo verilmez''. Kilo verme, yağ yakma işi disiplin ister bir çok etken bir arada kontrol edilmelidir.

Arkadaşlar; aşırı şişmanlık veya kilo kontrolü için asla unutmayın; günde 30 dakika spor veya eğzersiz çalışması yapılmalıdır. (özellikle gün üçerisinde fiziksel işler yapmayanlar için, örneğin masa başı işler). Ne yersen ye, ne içersen iç, hangi şlacı kullanırsan kullan. Kilolarınızdan sonsuza kadar kurtulmak istiyorsanız ana unsurlardan biri budur. Kendinizi ve vücudunuzu buna alıştırın. Sağlıklı ve zinde bir ömür geçirmek istiyorsanız, yaşlılığınızda rahat nefes almak isyiyorsanız, görenlerin size:''adama bak ya yaşlı ama benden daha dinç, maaşallah'' demelerini istiyorsanız, günde 30 dakika spor yapmalısınız. Unumayalım; gençlikte yapılacak kaslar, yaşlılıkta tek başınıza ayağa kalkabilmenizi, tek başınıza koşabilmenizi sağlar.

Neyse, sonucu bağlayalım yavaş yavaş.

Yukarıda verdiğim formülü kendinize uygulayın, uyguladınız ve obez olduğunuzu anladınız.

Gidiyorsunuz aile hekiminize, hekiminiz bir kaç hesap kitap yaptıktan sonra, sizi dahiliye polikliniğine gönderiyor ve ordan da diyetisyen hekim sizin son durağınız. Diyetisyen hekim sadece size özel sağlığınızı bozmayacak ve biraz sabrınız sonunda size kilo verdirecek bilgileri veriyor. İşte bu kadar. Bu konudan konuşmaya devam edeceğim. Kalın sağlıcakla...

1 yorum:

  1. verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ediyor, yazılarınızın devamını merakla bekliyoruz...

    YanıtlaSil