SOKAK SÜTÜ İÇİYORUM! PEKİ AMA NEDEN?


Herkese Merhaba. sizlerde fark ettiniz mi bilmiyorum ama son zamanlarda açık süt bir diğer adıyla sokak sütü tüketenlerin sayısı bir hayli arttı. Belki sizde sokak sütü tercih edenlerdensiniz kim bilir? Bir bakıyorsunuz sokak aralarında birileri otomobil içerisinde, kamyonet kasalarında ve buna benzer değişik yöntemlerle süt satıyor. Son zamanlarda yazılı veya görsel medyada bu konu çok fazla işlendi. Ancak bu tartışmalar neticesinde görülüyor ki insanların akıllarını meşgul eden soru işareti sayısı azalması gerekirken artış gösterdi. Pastörize, sterilize süt yararsız diyene bakıyorsunuz yılların profesörü... sokak sütü içmeyin hasta olursunuz diyene bakıyorsunuz o da yılların profesörü... Sonra insan soruyor kendine normak olarak ''ÇOCUĞUMA, AİLEME NE İÇİRECEĞİM BEN''... Tabi ki cevap veremiyorsunuz...

Şimdi bu konuda ki şahsi düşüncelerimi paylaşacağım sizinle... ''SOKAK SÜTÜ'' veya ''AÇIK SÜT'' adı verilen sütler ''BENCE İÇİLEBİLİR''... ancak bazı şartların oluşması durumunda!!!

Nedir o şarlar... Gelin beraber inceleyelim...

İlk olarak şunu söyleyelim... sokak aralarında otomobil içerisinde, kamyonet kasasında herhangi bir soğutucu sistem olmayan araçlarda satılan sütten kesinlikle SATIN ALMAYIN! Ne kadar doğal ve katkısız olursa olsun... Neden diye soracaksınız... bu tür satış yapan kimseler hayvanlarından sağdıkları sütü araçlarına yüklerler ve çıkarlar satışa... sabahtan akşama kadar soğutucu sistem olmadan gezdirilen süt sütlükten çıkar mikrop yuvasına döner... Demekki bize satış yapmaya çalışan süt satıcısında ilk aramamız gereken ARACIN SOĞUTUCULU ve SÜTÜ DIŞ ÇEVREDEN KORUYACAK KAPALI BİR SİSTEMİ OLUP OLMADIĞIDIR... Baktınız araç bu şartları taşımıyor şöyle söyleyin satıcıya ''hadi kardeşim hadi... bende zehirlenecek, mikrop yuvası süt içecek ne çocuk ne de aile var...''



Baktınız satıcının arabası güzel mi güzel.. soğutucusu çalışıyor, sütü dış etkenlerden koruyacak şekilde kapalı bir sistemi var... peki bitti mi? tabi ki HAYIR... Gelen satıcıdan sütü nerde sağdığını, ürettiğini veya kısacası çiftliğinin ve hayvanlarının nerede olduğunu öğrenin... Müsait bir zamanınızda atlayın bir araca ve bakın bakalım sütün üretildiği ortam ne durumda... Peki siz gıda mühendisi veya veteriner hekim değilsiniz gittiğiniz de nelere bakacaksınız... Hemen söyleyelim...

Sevgili dostlar... sağlıklı süt için; sağlıklı hayvan ve dürüst bir üretici gerekmektedir... Bakın bakalım hayvanların serbestce, gezerek otlayabilecekleri alan mevcutmu, yoksa hayvan bütün gün kapalı bir alanda daracık bir yerde mi besleniyor... Eğer durum ikinci söylediğim gibiyse EYVAH... Hayvanlarda bir canlıdır. Maalesef çoğu zaman bunu unuturuz. Onlar da strese girerler, hasta olurlar hatta kanser olurlar... Bu nedenle sağlıklı bir insan için gerekli olan bir çok şart sağlıklı hayvan içinde geçerli olmalıdır... Kapalı bir alanda tutulan, daracık bir beslenme alanı bulunan, TAZE ve DOĞAL OT yiyemiyen hayvan sürekli stres yaşar ve sürekli hasta olur... Peki hayvan hasta olunca ne olur? Hemen söyleyeyim... Süt verimi düşer, kilo kaybeder ve neticesinde bol bol İLAÇ kullandırılmak zorunda kalınır... Yani hayvana sürekli kimyasal olarak ilaç enjekte edilir, bol bol antibiyotik takviyesi yapılır ve bunların süte geçme ihtimali meydana gelir... Oldumu size şimdi kimyasallı süt... Yaaa İşte Böyle... Ayrıca, size bir tavsiye sadece ineğe, danaya değil diğer hayvanlara saygı göstermeyen, eziyet eden hiç kimseyle bırakın ticaret yapmayı, arkadaşlık bile ETMEYİN...

Baktınız... Oooo... çiftlik harika, hayvanların otlama alanı var, hayvanlar gayet besili ve hareketli görünüyor, çiftlik düzenli ve tertipli... Tamam şimdi oldu...Mu? Yine olmadı... Neden yahu? inek sütü ne kadar sağlıklı verirse versin eğer üreten, sağan ve size satışa getiren kişi SAHTEKARSA veya süt konusunda CAHİLSE bunun hiç bir değeri olmaz.

Eğer vatandaş sütü sağarken temizlik ve hijyen kurallarına riayet etmiyorsa, sütün içine su katıyorsa, sütün yağını tereyağı yapmak için çekiyor ve size yağı çekilmiş süt satıyorsa olay bitmiştir. Sağlıklı ve besleyici süt yine hayal oldu gitti...

Evet sevgili dostlar... sanırım anlatabildim ''SAĞLIKLI SÜTE ULAŞMANIN ARTIK NE KADAR ZOR OLDUĞUNU''

Ben Ambalajlı Olan Pastörüze veya Sterilize Süt İÇMİYORUM... Nedenini sorarsanız pastörüze veya sterilize işlemlerinin süte zarar verip vermemesi tartışması nedeniyle değil sakın yanlış anlamayın... Nedeni şu; SÜTÜN SAĞILDIĞI HAYVANIN HANGİ ŞARTLARDA BESLENDİĞİNİ, NE YEDİRİLİP NE İÇİRİLDİĞİNİ, İLAÇ, ANTİBİYOTİK ENJEKTE EDİLİP EDİLMEDİĞİNİ bilmediğim için...

İşte benim bakış açım bu... Peki ben ne yapıyorum... Dürüstlüğüne güvendiğim bir çiftlik sahibi, süt üreticisi buldum, gittim güzelce inceledim üretim yerini aracını... ikna oldum ve süt almaya başladım... Peynirimi, yoğurdumu o sütten yapıyorum... Önemli bir uyarı; aldığım sütü kesinlikle KAYNATIYORUM... Yani benim iş eski usul...

Bir başka yazıda görüşmek üzere...